Natašina biografija

Rođena: 20 maja 1994. u Beogradu, Republika Srbija

Obrazovanje:
 • Diplomirani ekonomista (Fakultet za turizam i hotelijerstvo – Univerziteta Singidunum)
 • Diplomirani menadžer sporta (Fakultet za sport -Univerziteta Union Nikola Tesla)
 • Master inženjer liderstva i menadzmenta Northumbria univerzitet u Njukastlu
Natašin moto: „ŠTO TE NE UBIJE, TO TE OJAČA – ISKORISTI DAN“    

Napomene:

 1. Nastupi za mlađe selekcije reprezentacije Srbije:

FIBA 

– U19 Championship for Women 2013 (Serbia) – Litvanija
– U20 European Championship Women – DIVISION A 2013 (Serbia) – Turska
– U20 European Championship Women – DIVISION A 2012 (Serbia) – Mađarska
– U18 European Championship Women – DIVISION A 2012 (Serbia) – Rumunija (BRONZANA MEDALJA)
– U18 European Championship Women – DIVISION A 2011 (Serbia) – Rumunija
– U16 European Championship Women – DIVISION A 2010 (Serbia) – Grčka (All Tournament Team)
– U16 European Championship Women – DIVISION A 2009 (Serbia) – Italija
– U16 European Championship Women – DIVISION A 2008 (Serbia) – Poljska

 1. U junu 2013. godine, potpisala je prvi profesionalni ugovor sa mađarskim timom UNI Gyor.
 2. Septembra 7. 2013. godine, ekipa Djera je autobusom putovala u Šopron na pripremnu utakmicu. Teška saobraćajna nesreća se dogodila na putu između Djera i Šoprona u Mađarskoj, nakon koje joj je amputirana leva noga ispod kolena.
 3. Decembra 2013. godine, Olimpijski Komitet Srbije joj je uručio nagradu  „150 Years, Pierre de Coubertin-a, sport kao škola života“ kao priznanje za hrabrost, odlučnost i optimizam koji je pokazala pri suočavanju sa životnim preprekama.
 4. Februara 2014. godine, FIBA Europe je proglasila ambasadorom za mlade.
 5. Marta 2014. godine, osnovala je Fondaciju sa svojim imenom koja ima za cilj  pomoć mladim sportistima.
 6. U oktobru 2015 -Uz podršku FIBA EVROPE I FFBB (Francuske košarkaške Federacije ) u Parizu je Nataši napravljena sportska proteza.
 7. U martu 2015 Nataša je igrala zajedno sa francuskim I evropskim košarkaškim zvezdama u Anžeu Francuska ,humanitarnu utakmicu za ispunjenj snova bolesne dece
 8. juni 2015 u Budimpešti FIBA EUROPE je u okviru EP za žene organizovala Legend Game uz učešće najpoznatijih zvezda evropske muške I ženske košarke u čast Natašinog povratka košarci.
 9. 11.11 2015 Nataša se vratila u takmičarsku košarku u dresu svog kluba Crvena Zvezda I odigrala utakmicu Prve ženske lige Srbije protiv Studenta iz Niša.
 10. 2016/2017. – Predsednik KKŽ Crvena zvezda
 11. 2017. godine Nataša je napisala autobiografiju „Koraci“
 12. 2017. godine je postala član komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije
 13. 12. decembra 2018 godine na Kalemegdanu je otkriven spomenik “UTEMELJIVAČIMA SRPSKE KOŠARKE“
 14. 06. jula 2019 Natasa je postala najmladji FIBA Tehnički Delegat
 15. 10. oktobar 2019 Diploma Master od Science – Liderstvo i upravljanje – Univerzitet „UNIVERSITY of NORTHUMBRIA“ iz Njukastla
 16. 20.novembra 2020 godine Predsednik Republike Francuske ,Emanuel Makron dodelio je Nataši odlikovanje Nacionalnog reda za zasluge u rangu viteza.
 17. 07. septembra 2021 u Kombank dvorani je odrzana premijera dokumentarnog filma “SKOK”

Biser srpske košarke (07.07.2013 – U20 ŽENE) , fibaeurope.com

„Ona donosi mnogo ovom timu prevashodno svojim iskustvom“ – kaže trener srpske U20 reprezentacije Radenko Varagić za Natašu Kovačević.

Teško je naći mladu igračicu sa više iskustva na nivou mlađih selekcija od srpske zvezde Nataše Kovačević. Činjenica je da je tek napunila 19. godinu u maju, a već igra svoje sedmo FIBA EUROPE prvenstvo za mlade. Treći je strelac nakon prve runde turnira sa prosečno 17.3 poena po meču, a ovog leta je potpisala za evroligaški tim Uni Gyor, nakon što je odigrala sezonu za Voždovac i Crvenu zvezdu u rodnoj Srbiji.

Stručnjaci je smatraju jednim od bisera srpske košarke, zemlje koja je došla u zenit prošlog meseca nakon uspeha seniorske reprezentacije na EuroBasketu za žene. Nataša je odmalena obećavala, a počela je sa nastupima za mlađe reprezentacije sa samo 14 godina na U16 Evropskom šampionatu za žene.

Sada, nakon pet godina, do druge runde u Samsunu, Kovačevićeva je postigla neverovatnih 635 poena, nastupajući za reprezentaciju čak 51 put.

„Njeno iskustvo možete osetiti u njenoj igri, ponašanju, prosto u svemu. Postoje tri lidera u našem timu, ali Nataša je svakako lider i na i van terena“ – kaže trener Radenko Varagić.

Sigurno je da je nasledila košarkaške gene, budući da je njena majka Natalija Bacanović, bivša igračica jugoslovenskog nacionalnog tima i Evropski šampion sa Crvenom Zvezdom, 1979. godine. Njen otac se bavio rukometom i s obzirom da dolazi iz sportske porodice, Nataša se čini predodređenom za sport.

„Pratila sam majku“-kaže Nataša.

Zvuči neverovatno da igra na svom sednom FIBA Europe turniru za mlađe selekcije.

„Nataša je igrač koji razume košarku. Ona je lucidna i veoma dobro razume srž same igre. Naravno, veoma je mlada i mora da nastavi da radi na kontinuitetu svojih igara, ali verujem da je već na pravom putu da postane veliki igrač“ – tvrdi Varagić. Prvu medalju Nataša je dočekala prošlog leta nakon što je Srbija pobedila Holandiju i osvojila bronzu na U18 Evropskom prvenstvu. Ove godine, Holandija je bila ta koja je izašla kao pobednik na prvoj utakmici u Samsunu. Ipak, Srpkinje su se odmah vratile na put pobeda zahvaljujući pre sve Kovačevićevoj koja je postigla 20 poena uz 8 skokova i 4 ukradene lopte u pobedi nad Belorusijom 73-53. Nastavila je dobre partije sa 21 poenom, 8 skokova i četiri asistencije u pobedi nad Ukrajinom, koja je Srbiji omogućila da se plasira u drugu rundu.

„Nismo uspeli da se snađemo u prvoj utakmici  ali u naredne dve smo igrali kako znamo, kao tim. Ponosna sam što sam deo ove ekipe.“ – objašnjava Nataša, skromno, uprkos što je bila najbolji igrač u svom timu.

Svakako, svesna je da se od nje očekuje da nosi najveći teret na terenu.

„Odgovornost dolazi sama. Ne mogu pobeći od nje, a i ne želim. Igram najbolje što mogu ali moje saigračice  mi zaista puno pomažu. One su neverovatne.“ 

Kasnije ovog leta ona će igrati i na 2013 FIBA U19 Svetskom šampionatu za žene u Litvaniji, ali Nataša je fokusirana na događanja u Samsunu gde zajedno sa svojim saigračicama pokušava da poboljša plasman u odnosu na 11 mesto osvojeno 2012. godine u Debrecinu. Prvi cilj Srpkinja je četvrtfinale i da bi došle do ovog cilja moraće da se suoče sa Španijom, Slovačkom i Grčkom iz grupe E. 

„Ako se budemo borile i ako budemo igrale kao na poslednje dve utakmice, imamo šanse da pobedimo bilo koji tim na ovom turniru, čak i Španiju. Mislim da možemo da se plasiramo u četvrtfinale“- ovaj scenario ne zadovoljava Natašu Kovačević, koja zaključuje rečima: „Naš cilj je da se osvoji medalja. Uvek je.”

Facebook