Otkriven spomenik utemeljivačima srpske košarke

Skupština grada Beograda podržala podizanje spomenika utemeljivačima srpske košarke
29/06/2018
IZJAVA NK POVODOM DODELE LEGIJE ČASTI NACIONALNOG REDA ZA ZASLUGE REPUBLIKE FRANCUSKE
20/01/2021
Prikaži sve

Predsednici košarkaških saveza Srbije i Francuske Predrag Danilović i Žan-Pjer Suita, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i zamenik gradonačelnika grada Beograda Goran Vesić svečano su otkrili Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke na terenima Malog Kalemegdana.

Spomenik je podignut na osnovi ideje Aleksandra Miletića uz Natašinu inicijativu u znak sećanja na našu košarkašku reprezentaciju koja se kvalifikovala na prvo Svetsko prvenstvo 1950. godine u Buenos Ajresu, a koju je predvodio francuski stručnjak Anri Hel.

Događaju su prisustvovali francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondolini, predsednik FIBA Evrope Turgaj Demirel, direktor Košarkaškog saveza Francuske Goran Radonjić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević, predstavnici „Crvene zvezde” i „Partizana”, kao i potomci košarkaša te čuvene reprezentacije.

Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, koja se kvalifikovala na SP u Argentini, činilo je 13 košarkaša koji su igrali za redove večitih rivala „Crvene zvezde” i „Partizana”. Reprezentaciju su činili: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci.

Francuski stručnjak Anri Hel je tada postao jedini trener koji je istovremeno vodio četvoricu velikana srpske košarke i članova Fibine Kuće slavnih – Popovića, Stankovića, Šapera i Nikolića.

Napominjemo da nam je velika čast što smo uz pomoć svih prisutnih aktera uspeli da realizujemo izgradnju spomenika. Na ovaj način pokazali smo da pamtimo postignute uspehe, ali I da smo posvećeni zajedničkom radu za bolju budućnost. U tom smislu, nadamo se da će spomenik biti više od podsetnika I da će se on pokazati kao svojevrsni simbol snage zajedništva.

Facebook