OBRAĆANJE NATAŠE KOVAČEVIČ POVODOM DODELE ODLIKOVANJA NACIONALNOG REDA U RANGU VITEZA REPUBLIKE FRANCUSKE

Dodela odlikovanja Nacionalnog reda za zasluge Nataši Kovačević-Stojaković
13/04/2023
OBEZBEĐENE DINAMIČKE PROTEZE
06/05/2023
Prikaži sve

Ne postoje reči koje bi opisale osećaj duboke počastvovanosti, zahvalnosti, ali i ponosa koji sam osetila kada me je Ambasada Francuske obavestila o ovoj nagradi.

Ovo priznanje svakako oslikava i razgranatost srpsko-francuskih odnosa, a uverena sam da će se vekovno prijateljstvo i bliskost naša dva naroda nesmetano razvijati i u budućnosti.

Kao što možda znate veliku zahvalnost dugujem Francuskoj košarkaškoj federaciji i predsedniku Suiti. U Parizu, gradu svetlosti i mom omiljenom gradu, započela sam oporavak nakon saobraćajne nesreće. Moram i da se našalim – nakon nesreće prvi put sam u Parizu ustala na obe noge I potrčala, što i nije tako loše. Naravno, bez podrške Košarkaškog saveza Srbije I njihove saradnje sa našim kolegama iz Francuske moj povratak na parket I profesionalni vraćanje košarci definitivno ne bi bilo moguće. Postoji tu nešto neverovatno u osovini Beograd-Pariz. Uverena sam da me je upravo osobina koju delimo, a koju Srbi zovu inat, a Francuzi dêpit, i inspirisala da sama odlučim kako će se i kada će se moj košarkaški put završiti.

Ponosna sam što smo svi zajedno tokom snimanja dokumentarnog filma “Skok”, uz ogromnu pomoć produkcijske kuće Cinnesport, uspeli da otkrijemo delić zaboravljene istorije i što sada na Kalemegdanu gordo stoji spomenik utemeljivačima srpske košarke, među kojima je Anri Hel, francuski trener. Retko koji narodi mogu da se pohvale toliko dubokom zajedničkom istorijom poput Srbije i Francuske. Naša je dužnost da se zajednički podsećamo na naše veze, jer bez suštinskog poznavanja istorije nema svetle budućnost.

Poruke zahvalnosti ću zbog vremena ograničiti na naše današnje domaćine, a sigurna sam da moj suprug, porodica i prijatelji znaju da bez njih ništa ne bi bilo moguće.

Današnji orden koji mi je dodeljen ukazom francuskog predsednika posmatram i idealistički. Viteški kodeksi ponekad zaboravljeni u moru površnosti danas imaju veću vrednost nego ikad. Dok se suočavamo sa svetskim krizama, upravo solidarnost, saosećanje i prijateljstvo postaju sve važniji. I dok je svet na testu, dok se i sami borimo protiv svojih ličnih izazova, shvatamo da jedino zajedno možemo savladati sve prepreke.

Facebook