Dodela odlikovanja Nacionalnog reda za zasluge Nataši Kovačević-Stojaković

ZAVRŠENA AKCIJA KOMPANIJE ABELA PHARM “UZMI ZDRAVLJE U SVOJE RUKE ,OMOGUĆI DA SVA DECA SKAČU”
12/04/2022
OBRAĆANJE NATAŠE KOVAČEVIČ POVODOM DODELE ODLIKOVANJA NACIONALNOG REDA U RANGU VITEZA REPUBLIKE FRANCUSKE
14/04/2023
Prikaži sve

U ime predsednika Republike Francuske, ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, je dodelio Nataši Kovačević-Stojaković odlikovanje Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza.

U svom govoru, ambasador Pjer Košar je istakao zasluge Nataše Kovačević-Stojaković koja je pokazala istrajnost i hrabrost u najtežim momentima, kao i duh inicijative i posvećenosti, kroz davanje podrške mladim sportistima u njihovim karijerama i profesionalnim prilagođavanjima. Podvukao je takođe da je ona od sada ambasadorka francusko-srpskog prijateljstva koje je iskovano poslednjih godina u oblasti sporta, posebno košarke.

Život Nataše Kovačević-Stojaković, članice košarkaške reprezentacije, se promenio kada je sa 19 godina doživela tešku saobraćajnu nesreću idući u mađarski klub Đur za koji je počela da igra, započinjući perspektivnu međunarodnu karijeru. Amputirana joj je leva noga. Tada je sa njom stupio u vezu Francuski košarkaški savez dajući joj podršku da dobije prilagođenu protezu u Francuskoj i da započne rehabilitaciju u Parizu.

Već 2014. godine Nataša Kovačević-Stojaković je ponovo imala loptu u rukama i pokušala nemoguće: da se vrati na teren kao profesionalna košarkašica i takmiči sa ostalim igračicama što je uspela godinu dana kasnije uz pomoć trenera ženske ekipe Crvene zvezde. Postaje prva košarkašica na svetu sa protezom koja igra u takvom okruženju

Nakon što je okončala sportsku karijeru 2016, Nataša Kovačević-Stojaković se angažovala u Košarkaškom savezu Srbije, vratila studiranju i osnovala udruženje „Fondaciju Nataša Kovačević“ koja prati mlade sportiste sa poteškoćama, promoviše njihova prava, kao i prava žena u sportu ili pruža pomoć sportistima koji su se odlučili za promenu karijere.

Održavajući i dalje snažne veze sa Francuskom i francuskim Košarkaškim savezom, Nataša Kovačević-Stojaković je ispričala svoju ličnu priču kroz prizmu francusko-srpskih veza u oblasti sporta. Pre nekoliko meseci je premijerno predstavila svoj dokumentarni film « Skok » koji prati njenu priču i ovu saradnju.

Nataša Kovačević-Stojaković je takođe inicirala 2018. godine podizanje spomenika na Kalemegdanu Anriju Elu (Henri Hell), igraču francuske košarkaške reprezentacije posle Drugog svetskog rata koji je potom postao trener prve jugoslovenske reprezentacije u periodu 1948-1950, krunisanog svetskog šampiona.

U svom govoru, Nataša Kovačević-Stojaković je rekla da joj čast što prima ovo odlikovanje koje oličava veze koje spajaju Francusku i Srbiju. Sećajući se rehabilitacije u Parizu, gradu koji voli, izrazila je svoju duboku zahvalnost predsedniku francuskog Košarkog saveza, koji se zove Žan-Pjer Siuta (Jean-Pierre Suiat) kao i prijateljima i porodici koji su bili prisutni u sali bez kojih njen put ne bi bio isti. Povodom svetskih kriza, Nataša Kovačević-Stojaković je podsetila da solidarnost, saosećanje i prijateljstvo za nju predstavljaju najveće vrednosti.

Orden zasluga je uz Legiju časti, jedan od dva francuska nacionalna ordena koje je, 1963, uspostavio Šarl De Gol.

(Preuzeto sa sajta Ambasade Francuske u Beogradu)

Facebook